Spridningsvinkelns betydelse

Spridningsvinkelns betydelse

När man köpte en glödlampa fick man alltid som standard en lampa där ljuset sprids runt omkring glödltråden i alla riktningar. Man använde därför reflektorer i lampor för att ge ljuset en riktning. I vissa fall ville man inte ge något ljus alls rakt i riktning från lampan och hade då glödlampor med inbyggd reflektor som riktade ljuset bakåt så att det sedan i armaturens reflektor skulle riktas dit man ville koncentrera ljuset. Med LED-lampor är det inte längre så.

I LED-lampor sitter lysdioderna ofta monterade på en bottenplatta och riktar ljuset rakt ifrån sockeln. Man använder sedan olika typer av färgat glas/plast för att få en glob att lysa upp så att ljuset sprids en del åt sidorna också.

I vissa fall passar det sig utmärkt att ljuset har en riktning som i fallet med en sänglampa där man skulle kunnat använda LED-lampor med ett fokuserat ljus för att lysa upp just i boken som man läser. I detta fall har vi valt att använda en LED-lampa som är rundstrålande för att inte få några skuggor i glasarmaturen som LED-lampan sitter i.

Tekniken för att skapa ett rundstrålande ljus i LED-lampor handlar ofta om att man monterar dioderna på en pelare så att det finns dioder som lyser åt fyra olika håll som t.ex. i denna päronlampa där ljuset sprids åt sidorna och rakt bort från sockeln tack vare dioderna på ovansidan.

LED päronlampa rundstrålande

Det är bland annat detta som gör att översättningstabeller mellan glödljuswatt och ljusflöde i Lumen bara kan göras ungefärliga eftersom det upplevda resultatet också har med armaturen där LED-lampan monteras att göra.

Kolla gärna i nätbutiken pålyset.se som har en massa smarta LED-lampor varav några är just rundstrålande. Du hittar den genom att klicka här!

Similar Posts
Färgtemperaturen i valet av LED-lampor
En faktor som spelar stor roll i valet av ljuskälla är dess färgtemperatur. Färgtemperaturen anger vilken sorts färg ljuset har...