Färgtemperaturen i valet av LED-lampor

Olika färgtemperaturer

En faktor som spelar stor roll i valet av ljuskälla är dess färgtemperatur. Färgtemperaturen anger vilken sorts färg ljuset har och ett högre värde är ett kallare ljus medan en lägre temperatur innebär ett varmare ljus. När man pratar färgtemperatur brukar man tala om varmt ljus och kallt ljus. Däremellan finns det också ett område som man brukar kalla för neutralvitt. Färgtemperaturen mäter man i grader Kelvin och skrivs som en siffra efterföljt av K.

Stearinljuset

I trivselbelysningen är det vanligt att man vill ha ett svagt och varmt ljus. Ett stearinljus har en färgtemperatur på ungefär 1800K. Det är en rätt röd färg och därför ligger många av ljuskällorna på den något vitare färgen på 2100K. Man hittar t.ex. många LED-lampor från Decoline som ligger på under 200 lumen i ljusflöde och alltså motsvar mindre än en 15W glödlampa.

Glödljuset

För belysning där man vill ha ett behagligt ljus som ger något diffusa konturer och ger ett ljus lite åt det gul-orange som glödlampor ger så är det färgtemperaturen 2700K man kan satsa på. Denna är också en vanlig färg där det finns ett stort utbud av LED-lampor att välja bland. Tänk dock på att färgtemperaturen inte anges exakt och det därför kan skilja sig mellan olika fabrikat.

Halogenljuset

För ett klart och varmt vitt ljus brukar man använda halogenljusfärgen som är varmvit på 3000K. Det är ett något vitare ljus än glödljuset och ger skarpare kontraster och ofta bättre återgivning av färger. Man använder ofta färgen 3000K i spotbelysning och ovanför arbetsytor.

Dagsljus

I industrilokaler, butiker och många kontors där man vill ha ett klart och vitt ljus används ofta det kallare ljuset som har färgen av dagsljus. Man brukar säga att dagsljuset har en färg på cirka 5500K en molnig dag. Det ljuset kan inomhus kännas rätt vasst och skarpt, men har då förmågan att pigga upp bättre än med det varma ljuset. Kallt ljus används även utomhus i t.ex. olika strålkastare.

Similar Posts
Spridningsvinkelns betydelse
Spridningsvinkelns betydelse
När man köpte en glödlampa fick man alltid som standard en lampa där ljuset sprids runt omkring glödltråden i alla...

There are no comments yet, add one below.

Leave a Reply


Name (required)

Email (required)

Website