Dimbara LED-kronljuslampor på E14-sockel

Att det inte är så lätt att hitta bra dimbara LED-lampor är nog något många som testat kan skriva under på. Det gäller att hitta en kombination där dimmer och lampor passar ihop på ett bra sätt samtidigt som både dimmer och LED-lampor har egenskaper som man som brukare av dess trivs med ljuset och möjligheterna att reglera detta.

En dimbar LED-lampa innehåller mer elektronik än en som inte behöver gå att dimma då drivningen från 230V blir mer komplicerad. Detta ska fungera gärna med “riktiga” elektroniska komponenter som inte riskerar att störa annan utrustning och klara både elsäkerhetskraven i standarden LVD och hur mycket störningar den får sända ut i EMC-kraven. Dessa faktorer (tillsammans med andra krav) ingår i produktens CE-märkning, men säger ingenting om hur bra produkten fungerar och hur mycket flimmer man upplever.

Utmaningen med kronljusformen och den lilla skruvsockeln E14 har varit att det knappt finns någon plats alls för elektronik.

Elsäkerhetsverket har publicerat många färsäljningsförbud kring LED-lampor som de granskat. Ett av många exempel hittar du här för en LED-lampa som avger störningar trots att den har ett CE-märke.

Två dimbara LED-kronluslampor

kronljus-ledsystem-dimbar-e14

Denna kronljuslampa från LEDsystem Scandinavia har vi valt ut för att den ger ett klart men svagt ljus i halogenljusfärgen 3000K. Den bygger på en teknik med 230V-dioder som lyset med ljuset från nederkanten på lampan via en ljusspridande pelare som skapar en rundstrålande effekt. Ljusflödet är rätt svagt, 55 lumen, vilket gör att den kommer att ge ett trivselljus framför allt. Dess låga effekt på 1,6W kräver också att man har några stycken ljuskällor kopplade mot samma dimmer för att det ska gå att få ett stabilt sken. Används som glödljus på 5-10 W.

Denna lampa väljer man gärna där ljuset ska vara till för dekoration och man behöver kunna dimma ner till ett väldigt svagt ljus. Många har också valt denna lampa även om man inte ska koppla den till en dimmer på grund av sitt klara vita ljus.

kronljus-startrading-5w-e14
Star Trading har ett alternativ i serien Illumination LED där man valt att gå på en 5W LED-lampa som ger ett ljusflöde på 325 lumen, vilket kan användas som ungefär 30W glödljus. Man får ett rätt kraftigt ljus i glödljusfärgen 2700K. Denna lampa fungerar med många dimmers på marknaden och tack vare att den är på 5W behövs bara 2-3 lampor för att den ska fungera bra med en dimmer.

Dimmers till LED

För att dimma LED-lampor behöver du en dimmer som är avsedd för kapacitiv last, vilket ofta betecknas som C i beteckningen hos dimmern. Det kan också vara en dimmer avsedd för elektroniska transformatorer. Vi rekommenderar ofta dimmers från Schenider Electric, Eltako eller Elko.

Inköpsställen

Dessa lampor hittar du i nätbutiken pålyset.se här.

Similar Posts
Mycket ljus för lite pengar med LED-lampa från Star Trading
Jag vet att jag ofta återkommer till att Star Trading är en spelare som har allt bättre produkter och att...
Spridningsvinkelns betydelse
Spridningsvinkelns betydelse
När man köpte en glödlampa fick man alltid som standard en lampa där ljuset sprids runt omkring glödltråden i alla...

There are no comments yet, add one below.

Leave a Reply


Name (required)

Email (required)

Website